layoutelementlayoutelement
Horsens Museum 
På klimaets betingelser

Klima

PÅ KLIMAETS BETINGELSER - menneske og natur gennem 120.000 år
Lørdag den 13. juni – Søndag den 3. januar 2010

Mange danskere er optaget af vejret – bliver sommeren til grill og campingliv, Får vi Indian Summer? En hvid jul? Men vejret er ikke bare vejr, hvilket kan opleves på Horsens Museums nye særudstilling.


 

På klimaets betingelser – menneske og natur gennem 120.000 år
Udstillingen PÅ KLIMAETS BETINGELSER handler om klimaskift i de sidste 120.000 år og konsekvenserne heraf for natur og mennesker.
Udstillingens mål er at tilføje den aktuelle klimadebat en ekstra dimension: Fortiden.
I udstillingen vil man få indblik i, hvordan klimaændringer altid har været bestemmende for menneskenes liv og vilkår – og omvendt!

Horsens under vand
På udstillingen kan man besøge både istider og varme perioder og dykke ned i de forandringer, temperaturskiftene har betydet for dyr og planter – og ikke mindst mennesker.

Gennem nedslag i forskellige perioder vises levevilkårene, og man kan hilse på nogle af de dyr, som gennem tiden var karakteristiske i Danmark.
Opdag også hvor forskelligt området omkring Horsens har set ud. 3500 f.Kr. var vandstanden i fjorden f.eks. 1,9 meter over vandstanden i dag, og fjorden gik i Hansted Ådal helt op til broen mellem Lund og Lundum. Fremtidsperspektivet er også med på udstillingen – se om området, hvor du bor, vil stå under vand, hvis vandstanden stiger 2,5 meter.

Spar op til en CO2 neutral ferie
Mennesket har altid måttet tilpasse sig en omverden i forandring. Udstillingen udforsker dette vekselspil mellem menneske, natur og klima gennem tiderne og ser også på, hvad man selv kan gøre. F.eks. producerer hver dansker ca. 7 kg affald hver dag året rundt. Årligt svarer det til en produktion af affald på ca. 13 millioner tons, men der er mange muligheder for at sætte forbruget og dermed miljøbelastningen ned. På Horsens Museums hjemmeside samler vi brugbare og enkle råd, og nye bidrag er meget velkomne. Ifølge Greenpeace kan man f.eks. spare miljøet for, hvad der svarer til 20 km bilkørsel, ved at spise 500 gram oksekød mindre. En kødløs dag om ugen bliver på den måde til 2080 sparede kilometer på et år – næsten det samme som en tur fra Horsens til Paris og hjem igen. Måske var det en måde at spare op til en CO2 neutral ferie?

Udstillingen lukkede ved udgangen af 2009.