layoutelementlayoutelement
Horsens Museum 
Marc Christiansen, 4 år, foto Fam. Christiansen, 2002
Marc Christiansen, 4 år, har bygget en snemand sammen med sine forældre, foto fam. Christiansen 2002

Jule Udstilling 2009

Horsens Museums juleudstilling med snegaranti 2009

Horsens Museum åbner udstillingen Vintervejr med en stor tak til de mange ivrige snefotografer, der har sendt billeder ind til Horsens Museum. Mængden af henvendelser har været overraskende stor, og det er nogle meget fine fotografier, museet har fået tilsendt.

Billederne dækker stort set hele kommunen, og der er motiver med snemænd, istapper, snerydning, skøjteture, landskaber, snedriver, kælkebakker og meget, meget mere – nøjagtigt som museet ønskede sig det. ”Vi er virkelig glade for de mange henvendelser”, siger Anna Wowk Vestergaard, ”uden dem var udstillingen ikke blevet så flot, som den er.”

De mange snemandsbilleder i udstillingen bliver sikkert et stort tilløbsstykke for børnene. Ovenfor er det Marc Christiansen fra Dagnæs, der i 2002 har bygget snemand med sine forældre.

På udstillingen kan derfor ses et mylder af vintervejrsbilleder fra hele kommunen. Og selvom der kun har været landsdækkende hvid jul syv gange i de seneste 100 år, så viser billederne med al tydelighed, at der har været masser af sne alligevel – som f.eks. på Anker Frandsens billede fra Sejet i 1978 eller Anne Marie Madsens fra Haldrup 1946.
Sejet 1978, foto Anker Frandsen
Sejet 1978 Foto: Anker Frandsen

Haldrup 1946, foto Aage Hemmingsen, udlånt af Anne Marie Madsen
Haldrup 1946. Foto: Aage Hemmingsen. Udlånt af Anne Marie Madsen.
Vintrene i 1940´erne er kendt for at have været meget kolde og langvarige – og ikke mindst fulde af sne.


Udstillingen Vintervejr giver også mulighed for at gå på opdagelse i de mange forskellige vejrvarsler, der knytter sig til vinteren og ikke mindst julen. Vidste du f.eks. at der et gran af sandhed i mundheldet ”En hvid jul varsler en grøn påske”? Eller at det ”Efter streng frost skal blæse så kraftigt, at nitten kællinger ikke kan holde den tyvende ved jorden, før vi får tø?”
I udstillingen kan man også se, hvordan man kan lave sin egen vejrudsigt for 2010 ud fra julemærker i en loftsbjælke, og man kan bygge vinterens første snemand i miniudgave, så man er i træning. Prøv også museets snemaskine, som nok kan sætte gang i drømmene om en hvid jul.

Skovbørnehaven Skovtroldene, 2002, Foto Lenette Christensen
Børn fra skovbørnehaven Skovtroldene på Lovbyvej laver engle i sneen. 2002.
Foto: Lenette Christensen.