layoutelementlayoutelement
Horsens Museum 
Marie-Renée Otis

Broderiudstilling

Canadiske Broderier "Et Sommerfuglekys"
Her får du en unik mulighed for at se den canadiske kunstner Marie-Renée Otis' fantasiske og farverige broderier i forskellige materialer.
Foruden Marie-Renée Otis' smukke værker vises også broderier fra Horsens Museums egen samling.

Søndag d. 31. januar åbnede Horsens Museums nye særudstilling

Horsens Museum har været så heldige at låne et bredt udvalg af den fransk-canadiske kunstner Marie-Renée Otis fantastiske og farvestrålende broderier, som nu udstilles for første gang i Danmark. Sammen med de canadiske kunstbroderier og -skulpturer vises imidlertid også omkring 150 eksempler på broderier fra museets egen samling.

Udstillingen spænder bredt: Lige fra sygrej, børnetøj og broderede hjemmesko til et vinterlandskab udført med korssting på stramaj af Carl August Lorentzen, der i 1949 flygtede fra Statsfængslet i Horsens gennem en 18 m lang gravet tunnel. Lidt speciel er også en kjole syet af faldskærmsstof, der stammer fra en våbennedkastning ved Oens i 1944. Faldskærmen blev gemt under gulvet på telefonfabrikken Bastian, hvor portnerens datter var medlem af modstandsgruppen ”Esther”. Kjolen blev syet til hende og udsmykket med broderier i dagene lige efter 5. maj 1945.

Også de finere broderier er selvfølgelig repræsenteret: En 1700-tals messehagel stammende fra Klosterkirken, en kinesisk 1800-tals silkekimono med broderier af blomster- og sommerfuglemotiver er hjembragt af Th. Løwenstein, der blev født i Horsens i 1839, men som fungerede som lods i Pekings havneby Tientsin. Fra 1880 til sin død i 1913 nød han sit otium i fødebyen Horsens og efterlod sig mange hjembragte kinesiske sager. Ikke mindst skal dog nævnes enkedronning Anna Sophie (Reventlow)’s fornemme kinesiske silketæppe med påfugle og paradisfugle. Dette tæppe var i Lichtenbergfamiliens eje, men blev i 1940 indleveret til Horsens Museum sammen med en del andre tekstiler fra Lichtenbergfamilien

Vi håber med udstillingen at give et indblik i broderiets historie, og viser i udstillingen kun eksempler, der på en eller anden måde er knyttet til Horsensegnen. Vi vil dog også gerne med Marie-Renée Otis’ fantastiske værker vise, hvad broderi i dag også kan anvendes til.

Specialarrangement:
Marie-Renée Otis vil selv fortælle om sine broderier ved et arrangement i udstillingen søndag d. 31. januar kl. 13. Nærmere oplysninger på museets hjemmeside www.horsensmuseum.dk.

Udstillingen lukkede den 30. maj 2010.


Om kunstneren:
Marie Renée-Otis har broderet i mere end 30 år, hun er uddannet inden for kunsthåndværk og har været professionel brodøse siden 2001.

Kunstbroderierne er inspireret af naturfortællinger og begreber som Moder Jord samt af den storslåede canadiske natur ved Baie-Saint-Paul i regionen Charlevoix, hvor Marie-Renée Otis bor. Baie-Saint-Paul ligger i den fransktalende del af Canada tæt ved Quebec ved Saint Lawrence floden. Byens navn Baie-Saint-Paul betyder byen ved Sankt Pauls bugt. Indbyggertallet i byen er under 10.000, men den imponerende smukke natur med bjerge, skov og vand er kendt for at tiltrække mange kunstnere og gallerier, hvorfor området kalder sig selv kunstnernes paradis.

Udstillingen viser også tre broderiskulpturer, hvor Marie-Renée Otis har arbejdet med tre dimensioner. Marie-Renée Otis arbejder meget med forskellige teksturer og eksperimenterer med at sammensætte materialer fra forskellige kulturer som bomuld fra Korea, silke fra Tibet, papir fra Cuba og uld fra Guatemala. Venner og familie tager garn og tråd med hjem til hende fra hele verden, når de er på rejse, og på den måde bliver hvert broderi også et minde om personerne bag og deres rejseoplevelser - trådene får deres egen historie. 

 Et sommerfuglekys