layoutelementlayoutelement
Horsens Museum 
Pilfingrenes Paradis

Pilfingrenes Paradis - Udstillingen er lukket og under ombygning

Udstilling er lukket og under ombygning

Pilfingrenes Paradis - Udstillingen er lukket og under ombygning

 

En legetøjsudstilling, hvor børn og barnlige sjæle selv kan prøve de gamle lege og kopier af fortidens legetøj. Drengenes legetøj fra de sidste 4 generationer gemmer sig i mørket bag den store ridderborgs vægge, og pigernes dukker, dukkestel og dukkekomfurer er flyttet ind i det yndige gule dukkehjem, hvor I kan gå på opdagelse i fortidens dukkeverden.

Prøv selv at lege
I indianerteltet er der non-stop fortællinger, udklædningstøjet i det store eventyrskab venter bare på at blive brugt, og har I lyst til at lave dukketeater, står Mester Jakel-teatret klar til forestilling. I kan også prøve at trille kugler, spille terre, hoppe elastik, lege djævelspil eller simpelthen bare hygge jer med påklædningsdukkerne, byggeklodserne eller kæphesten.

Barndomsvilkår
Børn har altid elsket at lege. Men deres barndomsvilkår har været så forskellige, at legene har varieret fra miljø til miljø. Kom man fra et bedre borgerhjem, legede man sjældent på gaden, men havde oftest en stor samling af legetøj, og måske oven i købet sit eget værelse. Håndværkernes og arbejdernes børn legede på gader og stræder og i baggårdene, hvor de mange værksteder bød på utallige oplevelser for nysgerrige barneøjne og dannede udgangspunkt for mangen en god leg. Men mange børn kom tidligt i arbejde - allerede som seksårige kunne de begynde som bybude eller hjælpere i rulleforretningen, og i slutningen af 1900-årene begyndte mange arbejderbørn som fabriksarbejdere i 8-10 års alderen. På landet kom børnene også tidligt i arbejde - husmandsbørnene især - men så lærte man sig ensomme lege, når man som vogterdreng eller -pige blev sendt ud i engene med flokken af køer eller får.

Gamle legefotos
Vilkårene for alle disse grupper af børn vises på udstillingen, såvel gennem legetøj, som gennem fotostater og barndomserindringer fra en svunden tid. Ved en fotokampagne, hvor private har udlånt deres bedste barndomsfotos, har Horsens Museum nu den glæde at kunne fremvise en af landets største samlinger af ældre legefotos. Langt over 100 fotos af legende børn med deres kæreste legetøj - dukker, flyvemaskiner, legebiler og dukevogne ses side om side med fotos af børn, der leger skjul, leger indianere med bue og pil, præstegårdssønnen på krydstogt i trækar over den bundløse dam, tobakshandlerens datter, der snupper sin dukkes sut eller legetøjshandlerens datter i sit mekka mellem alle dukkerne.

Barndomserindringer
En lang række af citater med barndomserindringer om fattigdom, sult, børnearbejde og så selvfølgelig: børnelege, der venligst er udlånt af Nationalmuseet. Her kommer vi rystende nær på hverdagslivets barske betingelser for tidligere generationers børn, hvor barndommens leg tidligt blev afløst af alvoren ved at skulle tjene ind til familiens overlevelse.

Det gamle legetøj
Og endelig er der så legetøjet. Pilfingrenes Paradis viser alle afskygninger af dukker: af porcelæn, glas, celluloid, gummi, plastik, alle i deres oprindelige kjoler, der følger de skiftende tøjmoder gennem 100 år. Dukkevogne, dukkehuse, dukkekomfurer, dukkestel og dukkemøbler mangler selvfølgelig ikke, her er alt hvad et pigehjerte kan begære og alt, hvad man gennem tiderne har ment, at piger kunne opdrages til at blive gode husmødre ved. For pigelegetøjet var opdragende. Derfor ofrede man i byerne gerne indkøbet af det ofte ret dyre pigelegetøj - det var en god investering i fremtiden. Drengenes legetøj er som altid præget af action: biler, tog, flyvemaskiner og dampmaskiner, og den hjemmelavede ridderborg med angribende soldater er også med. Hangarskibet og tankstationen er også kommet på museum, og er man til gammeldags spil, er der et væld forskellige at kigge på.

Bedstefars gamle lege
Men man behøver som sagt ikke nøjes med at kigge. Fordi børn altid har været pilfingre, nænner vi ikke at lade dem gå igen med uforettet sag. Med kopier af det gamle legetøj kan man få stille sin legelyst, og måske kan forældrene og bedsteforældrene få opfrisket deres gamle lege med kuglerne eller terre-spillet og give deres erfaringer videre i arv til nutidens børn.
 

Indholdsansvarlig Horsens Museum , horsensmuseum@horsens.dk