layoutelementlayoutelement
Horsens Museum 
Older hygger sig over en kop kaffe, inden der kommer besøg
Kaffehygge før børnene kommer, Hartman 2003

Oldeforældre-Klubben på Horsens Museum

Oldeforældreklubben er en gruppe mænd og kvinder i bedste- eller oldeforældrealder, der hjælper Horsens Museum med at formidle historien for børn i alle aldre. Skoler og andre institutioner kan bestille en tid hos Oldeforældrene, der f.eks. kan fortælle om levevilkårene i deres barndom. Oldeforældrene hjælper også til med aktiviteter i skoleferierne.
Klubben blev startet i 1999.

Oldestuen
Oldeforældrene har deres egen stue på museet, kaldet "Oldestuen". Her er der plads til at fortælle erindringer, klippe jule- eller påske stads, læse højt eller måske synge sammen med børnene. Oldestuen er også stedet, hvor Oldeforældrene kan få sig en kop kaffe og en hyggesnak, inden der kommer besøg.

Oldeforældreklubbens aktiviteter
Nogle af Oldeforældrene vælger at være to om en gruppe børn, mens andre er alene. De, der vælger at være to, plejer at sige, at de husker bedre, men det er selvfølgelig helt op til den enkelte, hvad der passer ham eller hende bedst.

Påskeklip

Oldeforældrene er også med, når der er aktiviteter for børnene på museet. Børnene klipper måske påskepynt i påskeferien eller laver kastanjedyr om efteråret, mens Oldeforældrene fortæller en historie. Til jul er Oldeforældrene en vigtig del af museets mange juleaktiviteter.


Julehygge
I julen kommer mange børnegrupper på besøg. Grupperne har en halv time sammen med Oldeforældrene, og derefter klarer de sig selv. Oldeforældrene bestemmer selv, hvordan de vil bruge tiden med børnene. På en vagt, der ligger enten om formiddagen eller tidligt om eftermiddagen, har Oldeforældrene ca. 3-4 hold.

Dagligliv under besættelsen
Ofte kommer skoleklasser også for at høre om hverdagen under besættelsen. Uanset alder gør det et stort indtryk på børnene at høre om, hvordan en dagligdag fungerer med rationering og mørklægning. At fortælle for børnene kræver ikke historisk viden, kun at man har lyst til at bruge sine erindringer til at fortælle børnene, hvordan man selv oplevede og husker tiden.

Reservebedste
Som Olderforælder er det en vigtig opgave at være sig selv og hygge sig med børnene. I dag bor mange børn langt fra deres bedste- og oldeforældre, så for børnene er det noget helt specielt at få en "reservebedste" eller en "reserveoldefar", mens de er på museet. Oldeforældrene får på samme måde glæde af en hel flok oldebørn, og de får god mulighed for at bruge deres egen historie på en ny måde.
Oldeforældrene i Oldeforældreklubben er startet på forskellige tidspunkter, og der er altid plads til og brug for flere. Har du lyst og tid til at være med, er du meget velkommen på museet. Vi glæder os til at se dig!
Du kan også kontakte Museumsinspektør Tine Froberg Mortensen på telefon 76 29 23 50 eller mail tfm@horsens.dk

Olde fortæller for børn

Indholdsansvarlig Horsens Museum , horsensmuseum@horsens.dk