Veng Kirke med stearinlys

Stemningsfuld lyttebiograf i Veng Kirke om Gudenåens klostre

17. januar 2020

Tirsdag den 28. januar kl. 19.00. Levende stearinlys, munkesang, klosterøl og podcasts om to af Gudenåens klostre – Øm Kloster og Voer Kloster. Det er nogle af ingredienserne, når Veng kirke og otte museer inviterer til en gratis aften med smæk på oplevelserne under hvælvingerne i Veng Klosterkirke tirsdag d. 28. januar kl. 19.

Podcasts og lyttebiografer bliver stadig mere populære herhjemme, og nu skal Veng Kirke danne rammen om et stemningsfuldt arrangement med både fælles lytte- og smagsoplevelser. De to podcastafsnit, som publikum bliver præsenteret for i Veng kirke tirsdag d. 28. januar, er en del af podcasten ”Åsteder – Fortællinger fra Gudenåen”. Serien fortæller kulturhistorien langs Gudenåen fra dens udspring i Tinnet Krat til den løber ud i Randers Fjord, og podcasten er lavet i et samarbejde mellem otte museer og GudenåSamarbejdet.

”Vi har valgt at holde en lyttebiograf krydret med forskellige kreative indslag, fordi vi mener, det er en formidlingsform, der kan give et nyt indblik i og en forståelse for, hvordan lokalområdet tidligere har været brugt. Museerne langs Gudenåen er utrolig dygtige til at formidle historien, og med det her initiativ får de nu endnu et redskab til at fortælle historien på en levende måde, ”forklarer Gunhild Øeby Nielsen, netværkskoordinator i GudenåSamarbejdet og fortsætter:
”At vi har fået mulighed for at bruge kirkens stemningsfulde rum, gør kun oplevelsen mere interessant. Veng Kirke er én af de ældste klosterkirker, vi har i Danmark, og den er bygget af benediktinerne-munkene allerede i slutningen af 1000-tallet, så det er på alle måder den helt rigtige ramme, ” understreger hun.

Der er en stor koncentration af klostre omkring Gudenåen, og denne aften i Veng Kirke skal vi høre om to af dem – nemlig Øm Kloster og Voer kloster (i dag Klostermølle), forklarer Gunhild Øeby Nielsen. Der vil desuden være mulighed for at smage ”kloster-snacks” og klosterøl, og undervejs vil der være mulighed for at synge med på klosterinspirerede sange under hvælvingerne.

Arrangementet er et samarbejde mellem de 8 deltagende museer (Glud Museum, Horsens Museum, Industrimuseet i Horsens, Museum Skanderborg, Museum Silkeborg, Moesgaard Museum, Energimuseet, Museum Østjylland), Veng Kirke og Gudenåsamarbejdet.

Hvad: Lyttebiograf om Gudenåens klostre, gratis arrangement.
Hvornår: Tirsdag d. 28. januar 2020 kl. 19.00.
Hvor: Låsbyvej 123, Veng, 8660 Skanderborg.

Åsteder – fortællinger fra Gudenåen” kan høres i din foretrukne podcast app.

Den kan også findes på https://oplevgudenaa.dk/podcast/ og på eReolen her: https://ereolen.dk/search/ting/åsteder.

Fakta om projektet

• Der udgives en ny podcast hver måned. Podcastsen produceres af journalist Lene Grønborg Poulsen, lydland.com.
  • Partnerskabet består af de statsanerkendte museer med ansvar for formidling af Gudenåen, turistorganisationerne omkring Gudenåen samt de syv Gudenåkommuner i GudenåSamarbejdet. De deltagende museer er: Glud Museum, Horsens Industrimuseum, Horsens Museum, Øm Kloster Museum, Museum Silkeborg, Moesgaard Museum, Energimuseet og Museum Østjylland.
  • Formålet med GudenåSamarbejdet, som består af Hedensted, Horsens, Skanderborg, Silkeborg, Viborg, Favrskov og Randers kommuner, er at gøre oplevelserne knyttet til Gudenåen mere synlige og tilgængelige
  • Podcasts bliver stadig mere populært. Fra 2016 til 2017 øgedes antallet af danskere, der ugentligt lyttede til podcasts fra 9% til 15%. Af de 20-39-årige lyttede 25% ugentligt i 2017
  • Region Midt har bevilget 245.000 kroner af Kulturpuljen 2018.

For mere information kontakt:

Gunhild Øeby Nielsen, netværkskoordinator GudenåSamarbejdet
Tlf.: 2036 5077, mail: Gunhild.Oeby.Nielsen@skanderborg.dk