Torsdagstale: Da Horsens havde soldater

10. juli 2019

Torsdag den 5. september 2019 kl. 16:00. Hvordan var byens liv med soldaterne som tvungne gæster og hvad fortæller de historiske erindringer om dengang, Horsens havde soldater? Allan Skou Larsen, arkæolog og kulturhistorisk guide fortæller i et ”Torsdag-foredrag” om perioden med Det Slesvigske Kyradserregiment i Horsens. Foredraget der er gratis, finder sted i Byarkivet, Sundvej 1A, 8700 Horsens.

Der står en mindesten i Åbjergskoven for Det Slesvigske Kyrasserregiment lige der, hvor regimentets musikkorps onsdage og søndage gav gratis koncerter. Stedet kaldes derfor ”Musikskoven”. Stenen er et minde om den gang fra 1722 til 1842, hvor Horsens var en garnisionsby.

De hvervede professionelle soldaterne boede rundt i baghuse, udhuse og på lofter i gader som Borgergade, Graven, ved Åen, Grønnegade, Hestedamsgade og Thonbogade. Officererne derimod boede ved velstillede borgere på Søndergade.

Antallet af soldater var mærkbart for de dengang 5000 indbyggere, i de fleste af årene var der omkring 200 soldater, der skulle indkvarteres og underholdes af Horsensborgerne.

Byens borgere skulle også sørge for soldaternes heste, både opstaldning og foder til dem. Eks. havde 191 soldater i 1788 214 heste. Andre borgeropgaver var opbevaring af hø, etablering af et regimentssygehus, krudtkamre, monderingskamre, øvelsespladser og en ridehal.

Konflikter mellem borgere og regimentet var der mange af, soldaterne fyldte meget i bybilledet. 1/3 af soldaterne måtte gifte sig og få børn, men det blev op imod ¾ af soldaterne, der stiftede familie.

Kom og hør den spændende historie på Byarkivet i Horsens.

• Taler: Allan Skou Larsen, arkæolog og kulturhistorisk guide
  • Sted: Sundvej 1A, 8700 Horsens i Byarkivets lokale
  • Pris: Gratis
  • Tilmelding: Det er først til mølle til det begrænsede antal pladser.