Otte østjyske museer lancerer ny podcast om Gudenåen

03. juni 2019

Nu kan du blive klogere på Gudenåens mange kulturhistorier, mens du sidder i bussen, sofaen eller bevæger dig rundt ude i naturen. Den nye podcast ”Åsteder – fortællinger fra Gudenåen” er netop udkommet med det første afsnit om Gudenåens udspring.

Gudenåen er Danmarks længste å, og den har altid været kilde til liv – som spisekammer, som energikilde, som fragtvej, som bindeled. Fra stenalderens mennesker til nutidens kanosejlende. Her er utallige historier at tage fat på om pramdragere, middelalderens klostre, nytænkende ingeniører og oldtidens bopladser. Det påpeger Gunhild Øeby Nielsen, som er koordinator for GudenåSamarbejdet, samt initiativtager til podcasten.
Det første afsnit af podcasten er netop udkommet, og her fortæller
Lola Wøhlk Hansen fra Glud Museum om Gudenåens udspring i Tinnet Krat, mens hun også kommer ind på de sagn og historier, der knytter sig til udspringet. Endelig har selve Gudenåen også fået sin egen stemme, som er indtalt af skuespiller ved Aarhus Teater Anders Baggesen.
”I podcasten har vi valgt at lade de mange videnspersoner på de lokale museer komme til orde. De er dygtige formidlere og kan berette mange interessante historier om, hvilken betydning Gudenåen har haft både før og nu. Podcasten kan derfor både appellere til, at folk får lyst til besøge museerne samt de forskellige steder langs Gudenåen,” forklarer
Gunhild Øeby Nielsen.
De deltagende museer er: Glud Museum,

Besøg museerne når DU vil
Som en del af projektet undervises museerne også i, hvordan man kan producere podcasts, så de selv kan fortsætte, når projektet er i mål. Det er en vigtig del af samarbejdet, som netop skal pege på nytænkende muligheder for museumsformidling i fremtiden.

”På den måde rykker den historiske fortælling ud af museumsbygningerne, og det kan være med til at skubbe til vores vante forestilling om, hvordan man kommunikerer med museumsgæster, og hvor man gør det henne. Man kan sige, at det er formidling på brugernes præmisser, fordi de kan lytte til kulturhistorie, når det passer dem – og det kan både være i bussen, i sofaen eller et helt tredje sted,” afslutter Gunhild Øeby Nielsen.

Det første afsnit i serien ”Åsteder – fortællinger fra Gudenåen” kan høres her.

Fakta om projektet

• Det er planen, at der udgives en ny podcast hver måned. Podcasts`ene produceres af journalisterne Lene Grønborg Poulsen og Susanna Sommer.
  • Der etableres en hjemmeside med links til mere viden og inspiration til besøg – den kan ses her: oplevgudena.dk/podcast. Næste podcast vil være om Uldum Kær og forventes at udkomme ultimo juni.
  • Partnerskabet består af de statsanerkendte museer med ansvar for formidling af Gudenåen, turistorganisationerne omkring Gudenåen samt de syv Gudenåkommuner i GudenåSamarbejdet
  • De deltagende museer er: Glud Museum, Horsens Industrimuseum, Horsens Museum, Øm Kloster Museum, Museum Silkeborg, Moesgaard Museum, Energimuseet og Museum Østjylland.
  • Formålet med GudenåSamarbejet, som består af Hedensted, Horsens, Skanderborg, Silkeborg, Viborg, Favrskov og Randers kommuner, er at gøre oplevelserne knyttet til Gudenåen mere synlige og tilgængelige
  • Podcasts bliver stadig mere populært. Fra 2016 til 2017 øgedes antallet af danskere, der ugentligt lyttede til podcasts fra 9% til 15%. Af de 20-39-årige lyttede 25% ugentligt i 2017
  • Regionsrådet har bevilget 245.000 kroner af Kulturpuljen 2018. Nogle af kriterierne for at få midler er, at projektet skal være nytænkende, af regional betydning og øge samarbejdet mellem kulturinstitutionerne