Byvandring: 1950'ernes Horsens

06. juni 2019

Den 11. juni kl. 16:30 kan du komme med på den fjerde af forårets Historiske Tirsdage. Denne gang handler det om Horsens omkring 1950'erne. Det er gratis, og tilmelding er ikke nødvendig.

Boliger, biler og biografer

Året 1950 er fem år efter 2. verdenskrigs afslutning. De ”fem forbandede år” under tysk besættelse, var ikke langt væk for Horsens-borgerne. Uro og illegal kamp mod tyskerne havde præget byen med sabotageaktioner af firmaer, der handlede med tyskerne samt tyskernes gengældelsesaktioner.

Først i 1952 kom der bananer til Danmark og rationeringsmærker til kul og koks blev afskaffet så sent som i 1953. Lidt efter lidt kom handel og industri på fode, havnen blev igen fyldt op med skibe, biler erstattede hestevogne. I byens biografer kunne man se Lilleper-film, ”Cafe Paradis” eller ”Farlig Ungdom” og om aftenen kunne man  gå i jazz-klub.

Horsensianerne klumpede sig sammen i byens små lejligheder og ventede på en bedre bolig. Der var boligmangel i byen og kun langsomt kom der gang i byggeprojekter i byens udkantsområder. Byen måtte omstilles til biltrafik, veje blev asfalteret og P-pladser blev etableret, hvor der var plads.

Flere kvinder kom på arbejdsmarkedet, bl.a. på Gummivarefabrikken Jylland med at lave slanger til køretøjer, bl.a. til wittler-knallerten, der blev produceret på Hede Nielsen-fabrikken. Senere i årtiet producerede fabrikken både radioer og fjernsyn.

Horsens blev forandret i årtiet, byen fik bil-trafik for alle pengene og gamle ikke vedligeholdte bygninger blev udskiftet med nye. Fabrikker og institutioner tiltrak ny arbejdskraft, nye virksomheder skød op eller blev moderniseret og de store årgange fødtes og blev opdraget efter faste regler og stramme moralbegreber.

Tidspunkt: Tirsdag den 11. juni kl. 16.30.

Mødested: Ved kanonerne i Vitus Berings Park.

Rute: Gennem byens gågadenet via Torvet med slutsted ved Klosterkirken, 2-3 km.

Guide: Arkæolog Allan Skou Larsen

Arrangement: Horsens Museum.