layoutelementlayoutelement
Horsens Museum 

Guidet tur: Byvandring - De døde vækkes til live

12. oktober 2018

Tirsdag d. 30. oktober kl. 16.30
Dagen før Alle Helgenes Aften ”genoplives” Horsens-personer. I krig og fred har byens ledere og deres borgere gennem tiderne opbygget Horsens bys krønike, nogle gange gennem særegne hændelser, fænomener og mytedannelse

Det var f.eks. Horsens borgmester, kammerherre Jessen, der af de østrigske og preussiske besættelsestropper blev taget som gidsel og ført til Rendsburg efter den tabte Slesvigske krig i 1864. Det var Vitus Bering, hvis 2 videnskabelige ekspeditioner fik Colombus genopdagelse af Amerika til at se ud som en badeferie og det var ikke mindst træhandler Niels Peter Jensen Skou, der i 1888 stod i spidsen for et tusindtallig protesttog til borgmester Chr. Lendrops villa i kampen for borgernes ret til at bruge en bestemt sti til Spedalsø.

 

De ofte sære historier om personer og hændelser fortælles på rundvisningen rundt i byen. Udenfor Hospitalskirken fortælles om Esben Smed, der blev tiltalt for at have borttaget det vagthus, som stod udenfor Hospitalet ved ”Sct. Jørgens Brou”. På Søndergade, havde skomagermester Hans Munck begravet en sølvskat i 1659. Ruten går nu forbi Thonbogade, opkaldt efter købmand Anders Jensen Thonboes familie. Han giftede sig med Dorthea Hansdatter Lottrup, hvis genfærd efter hendes død blev kaldt for Døve-Dorthe. Hun rider med firspand om natten med hovedløse heste.

Forbi rådhuset, hvor en arrestant sad og ventede i kælderen på at blive ført til skafottet på henrettelsesbakken over Caroline Amalielund og forbi øverste ende af Søndergade over vikingebegravelsespladsen, hvor også 2 bagbundne slaver blev begravet. Ankomst til Torvet, hvor tårnvægter, krøblingen Jens Pedersen med hans alt for korte arme skulle våge dag og nat over selv den mindste ild i byen. Lige overfor afholdt prinsesse Charlotte Frederikke hede fester i det gamle russiske palæ.

Til sidst i Borgergade, hvor Emil og Dagmar Buksti var værter i mælkepoppen, Kolibri Bar fra 1958 til 1972. Det blev for 50 år siden mødested for 68'er-generationen, her i ungdomsoprørets guldalder kunne man lytte til Beatles og Animals og spise milkshake og softice. Vi slutter ved Klosterkirken, hvor en munk fik savet benene af og anbragt i klosterkælderen og hvor et sagn fortæller om, hvordan billedskærerens datter efter sigende skulle have født to hundehvalpe. Så er der lagt op til Alle Helgenes Aften!

  • Turguide: arkæolog Allan Skou Larsen.
  • Gåstrækning: 2-3 km. rundt i bycenter.
  • Mødested: Foran Hospitalskirken, Hospitalsgade 10, 8700 Horsens.
  • Pris: 30,00 kr. Billet kræves. Køb her. 
  • Varighed: Ca. 1,5 time.
Vælg periode for nyheder
« 2018
seneste 2019
JanFebMarAprMajJun
JulAugSepOktNovDec
Se seneste
Vælg kategori