Fængselsmuseet: Århundredets festival og La Belle Époque

02. marts 2018

Lørdag d. 10. marts kl. 13.00-16.00

Fængselsmuseet og Århundredets Festival indbyder til en eftermiddag rundt om justitsminister og storsvindler Alberti. Forfatter Kaare R. Skou fortæller om Alberti, museets inspektører viser Albertis fængsel frem, og Kevin Laplante giver orgelkoncert i Fængselskirken.

Århundredets Festival sætter hvert år en historisk periode under lup. I år La Belle Époque, som er afgrænset af to historiske begivenheder: slutningen på Frankrigs sidste kejserdømme i 1871 og udbruddet af Første Verdenskrig i 1914. I Danmark kommer justitsminister og storsvindler Peter Alberti til at spille en så central rolle i denne periode, at det får langtrækkende konsekvenser for både det danske demokrati og retssystem.

Justitsminister og fange nr. 75

Alberti var en markant skikkelse i dansk politik omkring århundredeskiftet, opbyggede et tæt partnerskab med den senere konseilspræsident J.C. Christensen, og endte som justitsminister i 1901. Han var også passioneret spekulant, og den passion var medvirkende årsag til, at han i 1908 meldte sig selv til politiet. Efter en lang retssag modtog Alberti en dom på 8 år for bedrageri og falsk, for en sum svarende til tæt på 1 milliard nutidskroner, og han blev fange nr. 75 i Horsens Straffeanstalt. Hér oplevede Alberti nu på egen krop, hvordan det straffesystem, han havde været øverste chef for, fungerede.

Kaare R. Skou fortæller om Alberti

Journalist og forfatter Kaare R. Skou er en blændende foredragsholder og med mere end 30 års journalistisk erfaring, bl.a. som politisk redaktør på TV 2, og som forfatter til bogen Magtens forblændelse, kan han bedre end nogen anden tage temperaturen på Danmarks unge demokrati i starten af 1900-tallet og fortælle om, hvordan Alberti blev forblændet af magten og endte som danmarkshistoriens største svindler.

Se Albertis fængsel

Som justitsminister havde Alberti stor indflydelse på det danske retssystem og på de vilkår, der var i landets fængsler, herunder også Horsens Straffeanstalt. Omvendt får straffeanstalten også stor personlig betydning for Alberti, da han som fange nr. 75 skal afsone sin tugtdom i Horsens.

På en kort rundvisning i museet får man et stemningsfuldt indblik i Albertis fængsel.

Orgelkoncert i Fængselskirken

Eftermiddagen sluttes af med en orgelkoncert i Fængselskirken, som tager udgangspunkt i kompositioner fra La Belle Époque. Organist Kevin Laplante, som til daglig er organist og kantor ved Vor Frelsers Kirke i Horsens, kender Fængselskirken og orglet særdeles godt, da han har spillet til adskillige gudstjenester og koncerter i fængslet.

Tidspunkt: Lørdag d. 10. marts 2018 kl. 13:00 - 16:00

Sted: Fængselsmuseet, Fussingsvej 8, 8700 Horsens

Program

• Foredrag om Storsvindleren Alberti ved Journalist og forfatter Kaare R. Skou (Fængselskirken)
  • Rundvisning med fængselsmuseets ansatte: Justitsministerens fængsel og fange nr. 75’s tid i fængsel (Fængselsmuseet)
  • Kaffe og Sarah Bernhardt kage (Fængslets forsamlingshus)
  • Orgelkoncert med Kevin Laplante: Toner fra La Belle Époque (Fængselskirken)

Pris: 175 kr. inkl. entré, foredrag, rundvisning, orgelkoncert, kaffe og Sarah Bernhardt kage.

Tilmelding: Klik her.