Martin Luther

Reformationen og dens virkninger i Danmark

23. september 2017

Onsdag d. 4. oktober 2017 kl. 19.00
Lektor i kirkehistorie på Aarhus Universitet Carsten Bach-Nielsen fortæller, hvordan reformationen i Danmark blev gennemført med magt, nemlig ved et statskup. Kongen gjorde sig til herre over kirke og stat.

Reformationen blev en langvarig proces i Danmark, hvor kong Frederik 1. i årene mellem 1523 og 1533 styrede landet ind på en kurs, der lå mellem den traditionelle, katolske, kirke og den nye evangeliske kirke. Ved Frederik 1.s død i 1533 blev Danmark kastet ud i borgerkrig, der afsluttedes med den lutherske konge Christian 3.s sejr.

Reformationen blev da gennemført med magt, nemlig ved et statskup. Kongen gjorde sig til herre over kirke og stat, og den nære forbindelse præger endnu i dag det danske samfund. Forbindelsen mellem kirke og stat blev således lovfæstet med den grundlov i 1849, der ellers gav religionsfrihed.

Hvordan ser man i dag på arven fra reformationen? Dette års fejring af 500-året for reformationens gennemførelse har rejst mange forskellige spørgsmål, som diskuteres og overvejes af foredragsholderen lektor i Kirkehistorie ved Aarhus Universitet Carsten Bach-Nielsen, der er aktuel som medredaktør af trebindsværket om Reformationen i Danmark 1517-2017.

Carsten Bach-Nielsen er ikke kun en forsker, der er forrygende belæst og nærmest encyklopædisk vidende, men også en glimrende formidler.

• Foredragsholder: Carsten Bach Hansen, lektor ved Aarhus Universitet
  • Sted: Foredragssalen, Horsens Bibliotek
  • Gratis adgang for medlemmer, ikke-medlemmer 25,- kr.
  • Ingen tilmelding, kom i god tid
  • Arrangeres af Kulturhistorisk Forening