Pastor Broe i Gammel Celle

Fængselsmuseet i marts 2017

20. februar 2017

Fængselsmuseet stiller i marts skarpt på fængslet i 1800-tallet

På rundvisninger d. 2., 4. og 5. marts vil du kunne høre om fængslets første fanger og fængslets rutiner, mad, disciplin, tøj og arbejde.

Fængselsmuseet har gennem flere år gravet sig dybt ned i de skæbner, som levede en større eller mindre del af deres liv bag fængslets mure. Hvem var fangerne, hvilken baggrund kom de fra, hvilken dom kom de med, og hvilke forhold mødte dem i fængslet? I museets udstilling ”Fangefortællinger”, som åbnede i maj 2016, har museet udvalgt 7 fanger, som gennem citater fra breve, beretninger og officielle dokumenter fortæller deres historie. Men de 7 fanger er kun toppen af isbjerget, og i marts måned vil museets formidlere benytte muligheden for at fortælle et udpluk af de mange fortællinger, som der ikke blev plads til i udstillingen.

Vi stiller skarpt på historien i anden halvdel af 1800-tallet, som var en skelsættende periode for Danmark som retssamfund og for fængsler og fanger i Danmark. Horsens Straffeanstalt åbnede i 1853 som det første moderne fængsel i Danmark, og det næste halve århundrede blev de nye reformtanker om frihedsberøvelse og forbedring testet og rettet til.

Torsdag d. 2. marts kl. 11.00
fortæller historiker Rasmus Barslund Grønbæk om fængslet set gennem fangen Jens Nielsens oplevelser. Jens Nielsen voksede op på fattiggård og forsorgshjem. Han nåede at sidde i en lang række fængsler i Europa, før han endte i Horsens, hvor han som den sidste i Danmark blev halshugget i 1892.

Lørdag d. 4. marts kl. 10.30 og kl. 12.00
fortæller historiker Maja Busted om fængslet i gamle dage på to rundvisninger, som begge er tilrettelagt for alle aldre. Du kommer f.eks. til at høre om en menu bestående af bl.a. hestekød og blodbudding, og om hvordan man kunne genkende fangerne, hvis de stak af.

Søndag d. 5. marts kl. 11.00 fortæller historiker Jakob Fleckner Rasmussen om fængslets første fange Christen Larsen Tislumbunken. Han var brolægger fra Hjørring, og d. 20. maj 1853 blev han registreret som fængslets fange nr. 1. På turen rundt i museet kan du høre om hans mange livstidsdomme, om hans medfanger, og om de forhold, de afsonede under.

Rundvisningerne koster 35 kr. og dertil kommer entré til museet.
Praktisk information og bestilling af billetter: www.faengslet.dk