Detektorfund

01. marts 2017

Onsdag den 8. marts 2017, kl. 19.00
Foredrag på Horsens Bibliotek om detektorfund

”De skatte, de efterlod” - detektorfund på Horsens Museum.
Horsens Kulturhistoriske Forening arrangerer foredrag v. arkæolog Lars Pagh, Horsens Museum og amatørarkæolog og detektorfører Brian Kristensen.
Antallet af arkæologiske genstande, der findes med metaldetektor og indleveres til museer over alt i landet, er stadig stigende, og også på Horsens Museum mærkes denne vækst. Der kommer mange fine ting ind, som registreres og videreformidles til Nationalmuseet, hvor man bedømmer, om de skal erklæres danefæ med en belønning til finderen.
Første del af foredraget vil handle om, hvordan Horsens Museum arbejder med detektorfund og danefæ. Siden 1241 har det stået i loven, at herreløst gods tilhører kongen, og i foredraget vil Lars Pagh fortælle om, hvordan Nationalmuseet i dag i samarbejde med de arkæologiske museer forvalter den gamle bestemmelse.
I mange lande er det forbudt at gå på jagt efter fortidsminder med metaldetektor, men i Danmark er det tilladt. Det betyder, at mange genstande ser dagens lys, som ellers ville være blevet i jorden, og det giver os en særlig forpligtelse til at håndtere dem forsvarligt, så genstandenes kildeværdi udnyttes bedst muligt. Lars Pagh vil også fortælle om, hvordan Horsens Museum registrerer de mange fund, og hvordan man skaber ny viden ved at lade dem indgå i forsknings- og formidlingsprojekter. Der vil selvfølgelig blive vist eksempler på nogle af de mange fine genstande.
I anden del af foredraget vil Brian Kristensen fortælle om, hvordan det er at være detektorfører. Brian Kristensen har mange års erfaring som amatørarkæolog og er rigtig god til at finde fine metalgenstande. Han vil fortælle om, hvordan han arbejder, hvorfor han gør det og hvad der motiverer ham. Desuden vil han også vise eksempler på nogle af de interessante ting, han har fundet og fortælle om livet ”i marken”.