Poul Duedahl

12. januar 2017

Søndag den 5. februar 2017, kl. 11.00
Foredrag i Fængselsmuseet om Ondskabens øjne

Når lektor Poul Duedahl søndag d. 5. februar kommer til Fængselsmuseet for at fortælle om Jens Nielsen fra sin anmelderroste bog Ondskabens øjne, vender både han og bogens hovedperson tilbage til åstedet for et af Danmarkshistoriens blodigste strafferetslige punktummer. Det var nemlig i Horsens Straffeanstalt, at Jens Nielsen efter et kort og hårdt liv i 1892 blev halshugget som den sidste i Danmark.

Henrettelsen
I november 1892 hævede skarpretter Theodor Seistrup sin bredbladede økse over halsen på den 29-årige forbryder Jens Nielsen i fængselsgården i Horsens Straffeanstalt.
Hans henrettelse vil befri verden for et menneskeuhyre, skrev The New York Times, for på trods af sin unge alder havde Jens Nielsen for længst gjort sig internationalt berygtet som indbegrebet af ondskab. Han stod bag en lang række indbrudstyverier, en brandkatastrofe i London af enorme dimensioner og nedbrændingen af fem gårde og et hus på Sjælland. Han havde siddet indespærret i flere lande og forsøgt at myrde tre fængselsbetjente i Horsens.
Øksehugget blev skarpretterens sidste. Siden er ingen mennesker blevet henrettet i Danmark for forbrydelser begået i fredstid.

Menneske eller menneskeuhyre?
Men hvem var denne Jens Nielsen, som måtte lægge krop til den sidste reminiscens af middelalderens barbari, som litteraturkritikeren Georg Brandes skrev i 1908. Det er blandt andet det spørgsmål, forfatter og lektor Poul Duedahl har brugt mange år på at grave sig til bunds i. Resultatet er biografien Ondskabens øjne, som fik forrygende anmeldelser, da den udkom i 2016. Søndag d. 5. februar vil Poul Duedahl i sit foredrag trække essensen ud af bogen, og han vil fortælle om Jens Nielsens barndom, om hans vej ind på forbryderbanen, om bekendtskabet med stifteren af Nordisk Film, om årsagen til hans had til offentlige myndigheder og i det hele taget om, hvordan det gik til, at en begavet ung mand endte på skafottet som øksens sidste offer. Poul Duedahl er en eminent fortæller, som desuden sætter en ære i at præsentere et overflødighedshorn af billeder.

I Jens Nielsens fodspor
Som et ekstra tilbud kan man efter foredraget følge Poul Duedahl og formidlere fra Fængselsmuseet rundt i udstillingen, hvor de på en kort rundvisning vil vise Jens Nielsens dagbøger, som han skrev i fængslet. I rummet hvor øksen og skafottet står udstillet, vil man desuden få oplæst fængselsinspektørens beretning om Jens Nielsens henrettelse, ligesom man får forevist gården, hvor Jens Nielsen døde.

Praktiske informationer
Prisen for foredrag og minirundvisning er 35 kr., og dertil kommer normal entré til Fængselsmuseet.
For praktiske informationer: kontakt venligst www.fængslet.dk eller tlf. 88 77 42 00.