Udstillingen om besættelsen og retsopgøret

Fængselsmuseets aktiviteter i januar

21. december 2016

Fængselsmuseet sætter fokus på Besættelsen og retsopgøret

I januar 2017 sætter Fængselsmuseet fokus på en af vores nye udstillinger.
På udvalgte dage står museets rundvisere klar til at formidle den nyeste viden om fængslet under besættelsen og det efterfølgende retsopgør.

Ny udstilling
I 2016 blev Fængselsmuseet udvidet med mange nye udstillinger, og en af dem handler om fængslet under besættelsen og det efterfølgende retsopgør. Igennem arbejdet med udstillingen er der fremkommet megen ny viden, som vi gerne vil bringe i spil i forbindelse med vores månedlige rundvisningstilbud.

Besættelsen og retsopgøret
I januar 2017 vil museets formidlere sætte fokus på, hvordan fængslet blev påvirket af den tyske besættelse af Danmark i 1940. Hvordan håndterede man f.eks. kravet om mørklægning og risikoen for luftangreb? På rundvisningerne vil fokus også blive rettet mod en begivenhed, som skulle gå over i fængslets historie som den største masseflugt nogensinde. I slutningen af 1944 lykkedes det nemlig 15 fængslede modstandsfolk at undvige over den østre ringmur. På rundvisningen kan gæsterne høre om, hvordan aktionen blev udført, og hvorfor fængslets hjælpepræst efterfølgende måtte gå under jorden.
I kølvandet på besættelsen blev fængslet i Horsens et af de steder, som skulle modtage de danske landssvigere og de tyske krigsforbrydere, som var blevet dømt i forbindelse med retsopgøret i Danmark. Denne gruppe af fanger fik et B foran deres fangenummer. I juni 1950 ankom fange B.450 til Horsens med en dom på 12 års fængsel. Fangen hed Karl Rudolf Werner Best, og han havde fra 1942-1945 fungeret som leder af den tyske besættelsesmagt i Danmark.
På rundvisningen kan gæsterne bl.a. høre om retsopgørets indflydelse på fængslet og se den brevkniv, som Werner Best fremstillede, da han sad varetægtsfængslet.

Rundvisningstilbud
I januar 2017 tilbyder Fængselsmuseet en række rundvisninger, som på forskellig vis berører besættelsen og retsopgøret.
Fængselsmuseets rundvisere står klar torsdag den 5. januar kl. 11.00 og søndag den 8. januar kl. 11.00.
Der afholdes familierundvisning lørdag den 7. januar kl. 10.30 og kl. 12.00, og tilbuddet er særligt tilrettelagt for børn fra ca. 8 år og deres voksne.
Den tidligere fange i Statsfængslet i Horsens Sonny Rasmussen står klar tirsdag den 10. januar kl. 13.30.
Sonny har hverken fokus på besættelsen eller retsopgøret, men i stedet fortæller han ærligt og medrivende om sine personlige oplevelser som fange i 1990’erne.

Praktiske informationer
Alle rundvisningerne koster kr. 35.
Dertil kommer normal entré til Fængselsmuseet.
Praktiske informationer om de enkelte rundvisninger: kontakt venligst www.fængslet.dk eller tlf. 88 77 42 00.