Mozart Lindberg

Aktiviteter på Fængselsmuseet i februar 2017

13. januar 2017

Februar 2017
På bestemte dage tilbyder Fængselsmuseet rundvisninger om udvalgte fangers historie.

På bestemte dage i februar tilbyder Fængselsmuseet rundvisninger om udvalgte fangers historie. Desuden holder lektor Poul Duedahl foredrag om Jens Nielsen, som var den sidste dansker, der blev halshugget.

Tusinder af fanger har i årenes løb gået gennem den grønne port til det tidligere statsfængsel i Horsens. Langt størstedelen har forladt stedet igen uden at gøre sig specielt bemærket, men i februar sætter Fængselsmuseets formidlere fokus på netop de fanger, som gjorde sig bemærket, og som skilte sig ud fra mængden. I arbejdet med udstillingen Fangefortællinger, som åbnede i 2016, har museets medarbejdere gravet en stor mængde ny viden og gode historier frem, og det er blandt andet det, der vil blive fortalt om på rundvisningerne.

Justitsministeren og langtidsfangen

Peter Adler Alberti og Mozart Lindberg sad fængslet i Horsens på samme tid, og de var begge fanger, som på hver deres måde skilte sig ud fra mængden. Alberti var Danmarks justitsminister fra 1901-1908, hvorefter han først blev arrestant og derefter tugthusfange nr. 75. Modsat Alberti tilbragte Mozart Lindberg langt den største del af sit liv bag tremmer. Det blev sammenlagt til knap 60 år. Længden af Lindbergs fængselsophold er i sig selv iøjnefaldende, men i sin tid som fange blev han desuden ikendt adskillige disciplinærstraffe, og han forsøgte flere gange at undvige fra fængslet.
Alberti og Lindberg er nogle af de fanger, man kan høre om på rundvisningerne i februar måned. Blandt andet kan man se Albertis fangebukser og høre om hans imponerende taljemål, og man kan se genstande fra et par af Lindbergs velforberedte flugtforsøg, og høre om hvorfor det alligevel aldrig lykkedes ham at flygte.

Rundvisningstilbud
I februar tilbyder Fængselsmuseet fire rundvisninger, som på hver sin måde vil formidle Albertis, Lindbergs og andre særligt udvalgte fangers historie.
Fængselsmuseets faste månedlige rundvisningstilbud Formidleren fortæller finder sted torsdag den 2. februar kl. 11.00.
Familierundvisning lørdag den 4. februar kl. 10.30 og kl. 12.00. Dette tilbud er særligt tilrettelagt for børn fra ca. 8 år og deres voksne.
Rundvisning med Sonny Rasmussen tirsdag den 7. februar kl. 13.30.  Han vil stille skarpt på en fange, som han kender bedre end nogen anden – nemlig sig selv.
Sonny fortæller om sine oplevelser som indsat i fængslet i 1990’erne.

Poul Duedahl om Jens Nielsen
Søndag den 5. februar kl. 11.00 har Fængselsmuseet fornøjelsen af at kunne tilbyde et foredrag med universitetslektor Poul Duedahl, Aalborg Universitet. Poul Duedahl er en kendt foredragsholder og forfatter, og han har blandt andet skrevet bogen Ondskabens øjne om Jens Nielsen, der som den sidste dansker blev halshugget. Henrettelsen fandt sted i fængslets indre gård den 8. november 1892. Poul Duedahl vil fortælle om Jens Nielsens liv, og han vil samtidig forkæle tilhørerne med et overflødighedshorn af billeder.

Praktiske informationer
Alle rundvisningerne samt foredraget koster kr. 35. Dertil kommer normal entré til Fængselsmuseet.
Praktiske informationer: kontakt venligst www.fængslet.dk eller tlf. 88 77 42 00.