layoutelementlayoutelement
Horsens Museum 

Fængselsmuseet i påskeferien

31. marts 2017

10.-17. april 2017
Rundvisninger om forbud, regler og kreative løsninger.

I påskeferien kan du komme med på en rundvisning, hvor der fortælles om forbud, regler og kreative løsninger. På rundvisningen kan du blandt andet se hashpiber, en hjemmelavet tatoveringsmaskine og et sæt ulovlige strømpebånd.

Rundvisning
I påskeferien kan du komme med på en rundvisning, hvor fængslets historie fortælles gennem forbud, regler og brud på disse. På rundvisningen kan du se et udvalg af de genstande, som betjentene har konfiskeret gennem årenes løb. Se bl.a. flugtredskaber, hashpiber og en hjemmelavet tatoveringsmaskine. Se også et sæt hjemmelavede strømpebånd fremstillet i 1915, og hør hvad fange fik i straf for at have fremstillet dem. Du kan også høre om de mange opfindsomme gemmesteder og se en skabslåge, som ikke er helt hvad den udgiver sig for at være.

Forbud og regler
Fængselslivet har altid været gennemsyret af regler og forbud, men hvad der var forbudt og hvilken straf et regelbrud kunne medføre, har varieret over tid. Det har selvfølgelig altid været forbudt at flygte, men straffen for at undvige har ændret sig. I 1908 fik en fange f.eks. 15 slag pisk for et undvigelsesforsøg, i 2002 var korporlig afstraffelse for længst afskaffet, men her blev det indført, at en fange kunne idømmes op til to års ekstra fængsel for at flygte.

Stor kreativitet
En barbermaskine, en nål og en kuglepen er, hver for sig, helt uskyldige og lovlige genstande. I hænderne på en kreativ og fingernem fange kunne de tre genstande dog sammensættes til et helt særligt apparat – nemlig en illegal tatoveringsmaskine. Det viser sig, at mange af de ulovlige genstande faktisk er fremstillet af helt lovlige materialer. Dette gør sig også gældende for mange af de hashpiber som museet har udstillet, f.eks. har en fange fremstillet en hashpibe af en tom saftevandsflaske og et lille stykke have slange.

At skjule sine illegale genstande kunne være lidt af en udfordring, specielt når cellen havde en størrelse på bare 6,3 m2. Men kreativiteten var ligeledes stor hvad angår listige gemmesteder, f.eks. kunne narkotika gemmes bag en stikkontakt, i et stoleben, under en lampeskærm eller i hulrummet bag celleradioen i væggen. Trods de opfindsomme gemmesteder er et utal af genstande alligevel blev fundet og beslaglagt. Det var utvivlsom til stor irritation for fangen, når en illegal ting blev konfiskeret, men var det ikke sket, så kunne museets gæster ikke opleve de mange spændene og hjemmelavede genstande i Fængselsmuseet.

Praktiske informationer
Fængselsmuseet er åbent kl. 10-16 alle dage i uge 15 samt mandag i uge 16. Der tilbydes 6 daglige rundvisninger d. 10. – 17. april, og det koster 35 kr. at deltage, når entré til museet er betalt. Yderligere praktiske informationer og bestilling af billetter på www.fængslet.dk

Vælg periode for nyheder
« 2018
seneste 2019
JanFebMarAprMajJun
JulAugSepOktNovDec
Se seneste
Vælg kategori