Lorentzens tunnel genskabes med støtte fra Nordea-fonden i en spektakulær udstilling som åbner i maj 2017

Historier om Danmark

08. oktober 2016

Fængselsmuseet bliver del af det landsdækkende projekt "Historier om Danmark"

Husker du Lorentzens flugt?
Når Fængselsmuseet næste år i maj åbner udstillingen ”Lorentzens flugt”, bliver det med en spændende tilføjelse. Borgerne indbydes nemlig til at bidrage med egne erindringer om flugten, når museet spørger: "Husker du Lorentzens flugt?"
Man vil både kunne bidrage med familieerindringer i selve udstillingen, men det bliver også muligt at bidrage, selv om man ikke besøger museet.
Når teknikken er afprøvet til udstillingen "Lorentzens tunnel", er det planen, at Fængselsmuseet vil benytte den til indsamling af viden og debat om de mange forskellige aktuelle emner, som tages op i museets Debatrum f.eks. psykisk syge i fængsler, den kriminelle lavalder og "Respekt-pakken".
Fængselsmuseets erindringsprojekt er gjort muligt med støtte fra Nordea-fonden, og museet bliver dermed en del af det landsdækkende projekt "Historier om Danmark".

”Historier om Danmark” er et tværgående samarbejde mellem DR, Nationalmuseet og Slots- og Kulturstyrelsen om at styrke borgernes viden om og kendskab til deres egen og vores fælles historie. Målsætningen er, at alle borgere skal se, høre eller opleve Danmarks historie i 2017, og at der med projektet bliver synliggjort de mange aktiviteter og initiativer, der på landsplan er for historieformidling. ”Historier om Danmark” er støttet af Nordea-fonden.

Citat fra Fængselsmuseet: "Vi er glade og beærede over støtten fra Nordea-fonden, som gør dette vigtige projekt muligt. Der er begivenheder, som prenter sig i hukommelsen. Det er f.eks. Armstrongs første lille skridt på månen, som var et stort skridt for menneskeheden. De, som levede dengang, kan huske, hvor de var, hvem de var sammen med, og hvad de følte. Den form for kollektiv erindring er med til at give os alle et kulturelt fællesskab og forståelse, og selvom Lorentzens 18 m lange tunnel måske ikke kan sammenlignes med en månevandring, så ved vi, at hans flugt har haft stor betydning, måske særligt for borgerne i Horsens, men borgerne i Danmark generelt lever med familiefortællinger om Lorentzens flugt som en del af deres historiske ballast. Det er fortællinger om, hvordan de selv som børn oplevede flugten, men det kan også være de fortællinger, man har fået overleveret fra forældre eller bedsteforældre. At Fængselsmuseet får mulighed for at krydre udstillingen med borgernes egne versioner af denne danmarkshistoriske begivenhed, vil skabe en meget bredere og mere spændende udstilling, og samtidig vil det bidrage til en helt ny forståelse hos os alle om Danmarks historie. Vi venter bestemt ikke til udstillingen åbner med at få gang i historiefortællingen, for indsamlingen af erindringer går i gang meget snart, og vi glæder os til at komme i kontakt med de mange historie- og fortælleinteressede danskere," siger Anne Bjerrekær, der er museumschef for Museum Horsens.

Citat fra Nordea-fonden: ””Historier om Danmark” rækker ud i hele landet og inviterer alle til at møde og engagere sig i vores fælles kulturarv. Vi er glade for, at Museum Horsens Fængselsmuseet ved at bidrage til projektet vil være med til at kaste frisk lys på Danmarkshistorien. Historieformidling styrker vores fællesskab; og for Nordea-fonden er fællesskabet nøglen til det gode liv,” siger Mogens Hugo, der er bestyrelsesformand i Nordea-fonden.

Citat fra Slots- og Kulturstyrelsen: ”Vi har valgt at støtte Museum Horsens Fængselsmuseet, fordi der er tale om et nyt, toneangivende bidrag til historieformidlingen i Danmark, som også prioriterer at inddrage brugerne aktivt. Det er netop det, vi ønsker med ”Historier om Danmark” – at give alle borgere mulighed for selv at opleve historien i 2017,” siger Ole Winther, der er enhedschef for Museer, Slots- og Kulturstyrelsen.

« 2016
seneste 2017