layoutelementlayoutelement
Horsens Museum 

Buler i landskabet nord for Vejle Fjord

Printvenlig version af skattejagten Buler i landskabet nord for Vejle Fjord (åbn pdf)

Turen er en kombineret bil- og fodtur. Det er ikke muligt at parkere tæt ved alle waypoints, så I skal være forberedt på et par gåture i let kuperet terræn.
Nedenfor kan I kort læse, hvad I skal have med på turen og en introduktion til den. Hvis I har brug for hjælp til at komme i gang, kan I læse mere her.

Praktisk info
For at få det optimale ud af turen er det nødvendigt med lidt udstyr: En GPS, hvori der kan indtastes et koordinat, en mobiltelefon eller andet udstyr med mobil opkobling til internettet. Desuden skal I bruge et kamera, papir og blyant.

Det er vigtigt, at I er meget nøjagtige med udregninger og indtastninger, da det er nemt at fare vild. Hvis I mister sporet helt, er det muligt at få lidt hjælp her: www.xhm.dk/spor6.html.

God tur og husk passende opførsel i naturen og ved fortidsminderne.

Buler i landskabet
På denne tur skal I stifte bekendtskab med forskellige dele af det meget spændende kulturlandskab, der er langs Vejle Fjord. Temaet for turen er buler eller forhøjninger i landskabet. Forhøjningerne kan være kunstigt opbygget af mennesker, eller de kan i deres udgangspunkt være naturlige og senere omdannet af mennesker til at tjene et bestemt formål.

Avanceret teknologi gør, at man i dag hurtigt kan ændre og tilpasse landskabet efter de behov og ønsker, som kræves af det moderne liv, vi lever. Der flyttes hver dag bjerge af jord for at gøre plads til nye veje, broer og boliger. Udviklingen har aldrig gået stærkere end i dag, men i virkeligheden har mennesket siden stenalderen, langsomt men sikkert, ændret naturen for kunne udnytte den bedst muligt.
Samtidig med at de første bønder i stenalderen begyndte at rydde skoven, begyndte de også at ændre på terrænet - de byggede høje til ære for de døde.

Selvom gravskikken op gennem forhistorisk tid ikke var ensartet, så vendte man gentagne gange tilbage til den ældgamle form, hvor en jordhøj markerede gravstedet for særligt betydningsfulde personer. Det var først med kristendommens indførelse i vikingetidens sidste del, at denne gravskik helt forsvandt. Danmarks største gravhøj hedder Ho Høj og ligger ved Mariager. Højen er 72 m i diameter og 12 m høj.

Selvom der kom en ny gravskik i middelalderen, så forsatte man med at bygge høje af jord, men hovedparten af disse havde et helt andet formål end tidligere. Jordværkerne var nu borge til at forskanse sig i i urolige perioder.

Tid

Tidscirkel og alle cirkeludsnit af Bjarne A. Kofoed

WP 1
Waypoint: N 55° 45.589 E 010° 01.138

Hvor mange stjerner er der ved indgangsdøren = A

Gå ind på: www.xhm.dk/44(810+A).html


WP 2
Waypoint: N 55° 44.(810+A) E 010° 01.505

Hvor mange skorstene er der på hovedbygningen?

Antallet af skorstene = B

Gå ind på: www.xhm.dk/42(797+B).html


WP 3
Waypoint: N 55° 42.(797+B) E 010° 00.140

Hvor mange fyrretræer kan I se på toppen af banken?

Antallet af fyrretræer = C

Gå ind på: www.xhm.dk/42(425xC).html


WP 4
Waypoint: N 55° 42.(425xC) E 009° 56.021

I parkerede ved en stor herregård. Hvor mange bogstaver er der i navnet på denne?

Antallet af bogstaver i navnet = D

Gå ind på: www.xhm.dk/40(739+D).html


WP 5
Waypoint: N 55° 40.(739+D) E 009° 50.808

I finder E ved at følge link under WP4.

Gå ind på: www.xhm.dk/40(267+E).html


WP 6
Waypoint: N 55° 40.(267+E) E 009° 49.382

Hvor mange skorstene er der på hovedbygningen?

Antallet af skorstene på hovedbygningen = F

Gå ind på: www.xhm.dk/40(915-F).html


WP 7
Waypoint: N 55° 40.(915-F) E 009° 45.520

Tillykke! I er nu ved vejs ende. For at modtage information om dette sted skal I løse endnu en lille opgave: Hor mange bogstaver er der i den gravlagte mands efternavn?

Antallet af bogstaver i mandens navn = H

Gå ind på: www.xhm.dk/51(593+H).html

Tag nu et foto af jeres skattejagtshold med lokaliteten i baggrunden. Send fotoet til muslsj@horsens.dk. Alle, der sender foto, deltager i lodtrækningen om en lille gave.


Tak for deltagelse!