layoutelementlayoutelement
Horsens Museum 
Bogbeslag

Troens billeder

Bogspænder

I middelalderen var bøger både meget sjældne og meget kostbare. Bøgernes sider var lavet af pergament, hvert bogstav omhyggeligt skrevet i hånden og små malerier i smukke farver og guld prydede enkelte af siderne. Bindene var indbundet med for- og bagside af træ betrukket med læder. Materialerne sugede fugt og indbindings teknikken gjorde, at bogbeslag og -spænder var en teknisk nødvendighed – ellers ville bøgerne gabe og ikke kunne lukkes ordentligt. Bogbeslagene og spænderne kunne være små kunstværker i elfenben, bronze og ædelmetal med indlagte ædelsten, men de mere ydmyge er dem vi oftest finder arkæologisk. Bogbeslaget her er et detektorfund, men typen er nogenlunde velkendt og dateres til 1500-1550.

Kroghægte
Denne del af bogspændet kaldes en kroghægte og er en metalplade monteret for enden af en lukkerem og afsluttet i en krog som passer i en malle. Oprindelig har den ikke været bukket sammen.
Med opfindelsen af bogtrykkunsten omkring 1450 revolutioneredes det at skabe bøger, og en begyndende demokratisering af det at læse blev muliggjort. De forbedrede indbindingsteknikker gjorde i løbet af 1500-årene bogspænderne overflødige. Men ét sted overlevede spænderne længe, nemlig på bibler og samlebøger. Dels ønskede man at gøre noget ekstra ud af denne type bøgers udseende, men man ønskede også at forlene bøgerne med gamle tiders ære og værdighed. Dette lille salmebogsbeslag fra 1600-årene og helt typisk viser det en kjortelklædt, hellig person. Spænder af denne type findes ofte af kirkegængere.

Spænde