layoutelementlayoutelement
Horsens Museum 

Stegegaffel

Stegegaffel fundet i Ole Worms Gade i Horsens

Stegegaffel

Da johanniterklosteret, Skt. Hans i Ole Worms Gade blev nedlagt ved reformationen i 1536, blev det ombygget til Stjernholm Slot, og from askese blev afløst af fornem selskabelighed. Det vidner et fund fra udgravningen i 2008-09 om. En intakt stegegaffel af fineste kvalitet dukkede op af den mørke jord. Skaftet er sekskantet, belagt med ibenholt med indlagt dekor af vindrueklaser og drueranker i sølvtråd og omspændt med glatte bånd af tin. Stilmæssigt hører stegegaflen til i renæssancen, nok tidligt 1600-tal.
Slottets mest prominente ejer var Christian IV, og efter bruddet med hans hustru, Kirstine Munk, blev hun i første omgang sat i husarrest i Stjernholm Slot i 1630. Regnskaber fra hendes ophold vidner om, at hun ikke led nogen fysisk nød under sin fængsling. Hun modtog besøg og fik ypperlige måltider. Det er fristende at forstille sig, at den smukke stegegaffel har hørt til hendes midlertidige husholdning.
Hvorfor havnede sådan en fin og brugelig ting i jorden? I øvrigt sammen mange stykker fra en fin kakkelovn af glaserede lerkakler. I 1644-45 hærgede svenske tropper i Jylland, og det gik hårdt ud over Stjernholm Slot. Der forestod en større oprydning efter soldaternes tilbagetrækning, og det er meget muligt, at store bunker er blevet skovlet ud. Vores fine gaffel er måske ved en fejl kommet med.

Månedens fund