layoutelementlayoutelement
Horsens Museum 

Et godt værkstedsfund

To detektorførere fik sig en overraskelse af de store, da de helt uventet gjorde et godt værkstedsfund.

Halsring 

Detektorførerne Daniel og Merete Maigaard fra Løsning fik sig noget af en overraskelse, da de i efteråret besøgte Jens Nielsen i Årup med det ærinde at bede om tilladelse til at gå med metaldetektor på hans marker. Tilladelsen fik de med det samme, men efter at have fortalt om, at der tidligere var gjort fund af meget fine oldsager fra bronzealderen på markerne, viste Jens Nielsen dem en genstand, som han havde fundet ved pløjning i 1999. Og som han siden havde haft hængende på væggen i sit værksted.

Daniel kunne fortælle ham, at dét, han havde fundet, var en halsring fra den sene bronzealder, omkring 500 f.v.t. Jens Nielsen, der via sin hobby med veteranmotorcykler og -biler, er vant til at arbejde med metal, havde bestemt syntes at ringen var fin, nok også at den havde en vis alder – og han havde også passet godt på den. Men at den var så gammel og sjælden, at den hørte til på museet, vidste han ikke.

Ved Daniel og Meretes mellemkomst er ringen nu indleveret til museet, hvorfra den overbringes til Nationalmuseet til danefævurdering. Og allerede inden den er nået så langt, har museumsinspektør fra Nationalmuseet Peter Vang Petersen givet udtryk for sin glæde over, at så fin en genstand kommer til at pryde næste års udstilling af det bedste danefæ.

At ringen således allerede på fjernafstand kan loves som danefæ skyldes, at den er af en særdeles sjælden type. Det er en snoet halsring, som i slutningen af bronzealderen blev importeret hertil fra det nuværende polske område. Der er i Danmark kun fundet syv af denne ringtype, heraf er de seks fundet henholdsvis i mosen i Årup og ved Skerrildgård kun 13 km øst for Årup. Ringene er - sammen med en hel del andre metalsager - kommet til området ved Årup i løbet af det 6. århundrede f.v.t. Her er de formentlig i slutningen af århundredet blevet nedlagt enkeltvist eller i par forskellige steder i det store mosedrag, som står i forbindelse med Gesager Å og Solbækken.

Indholdsansvarlig Horsens Museum , horsensmuseum@horsens.dk